Незалежна громадсько-політична газета

«Навчання у три зміни – сором для України»

Будівництво нової школи – болюче питання для жителів села Стобихівка. 10 років обіцянок, щонайменше 3 роки «початку» будівництва, некомфортне навчання у три зміни, страйки, роздратування і зневіра – так виглядає ситуація зараз. Стобихівці стомилися від брехні і, очікуючи реальних кроків «зверху», починають діяти самостійно. Так, перші два тижні з початку нового навчального року діти навчалися вдома, а їхні батьки «дійшли» аж до Президента України Володимира Зеленського. Які результати дала поїздка у столицю та як налаштовані батьки?

69822415_3265890740118614_5978252360412037120_n

Стомившись чекати, 10 вересня жителі Стобихівки поїхали у столицю, аби донести свою позицію до глави держави та інших вищих органів державної влади. Першого дня 30 батьків простояли під Офісом Президента України з плакатами, які промовисто заявляли: «Нам потрібна школа, а не обіцянки», «Школа на 80 учнів, а навчається 250. Побудуйте школу!», «Навчання у три зміни – це сором для України», «Наші діти заслуговують на краще». Наступний день, 11 вересня,  видався значно результативнішим. Так, батькам вдалося поспілкуватися з Володимиром Зеленським. Президент прийняв звернення, «почув і зрозумів» людей, пообіцявши взяти питання будівництва школи під особистий контроль. Крім того, він зобов’язався посприяти швидшому проведенню перевірки, аби розблокувати кошти та дати хід будівництву усіх соціально важливих об’єктів. Допомогти розв’язати проблему пообіцяли волинські нардепи В’ячеслав Рубльов та Ірина Констанкевич, які також вийшли до представників громади. Окрім того, відбулася зустріч із новопризначеною міністеркою освіти Ганною Новосад. Питання багатостраждального будівництва школи у Стобихівці для чиновниці нове, однак вона пообіцяла з‘ясувати причини щодо затримки коштів і проконтролювати втілення задуманих проєктів у життя. Загалом, батьків обнадіяли, що до жовтня кошти мають розблокувати, опісля чого відразу розпочнеться будівництво.

Нагадаємо, що у ЗОШ І-ІІ ступенів села Стобихівка цьогоріч навчається 264 дитини, з них 33 – першокласники. Крім того, у селі підростає ще 250 дошкільнят. Батьки і дирекція школи не можуть уявити, як першачки мають навчатися наступного року: школярів не вдасться «вмістити» у стару школу-рукавичку навіть у три зміни. Відтак, обдумуючи варіанти можливого виходу із ситуації, селяни наполегливо відстоюють будівництво нового закладу загальної середньої освіти і, паралельно, самотужки збирають кошти на це. Станом на сьогодні зібрали 600 тисяч гривень – сума немала. Крім того, селяни звертають увагу на те, що в попередні роки на цю школу також виділялися кошти. Отож не безпідставно обурені: чому обласна державна адміністрація стільки часу топчеться на місці і нічого не робить? Адже за цей час «уже можна було хоча б фундамент почати заливати».

Очевидно, що наслідки поїздки до столиці представників стобихівської громади обнадіяли селян, тож із минулого понеділка, 16 вересня, діти пішли до школи. Традиційно навчаються у три зміни, а батьки спільно з відділом освіти РДА проводять ремонт їдальні, аби максимально покращити комфорт школярів. Водночас усі очікують давно обіцяного початку будівництва школи і переконують: будуть боротися до кінця, адже далі так тривати не може.

Іванна ШЕМЕТЮК.

Президент України Володимир Зеленський поспілкувався із посланцями стобихівської громади до Києва і пообіцяв узяти питання будівництва нової школи у поліському селі під особистий контроль

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *