Незалежна громадсько-політична газета

Брониця—Пнівне — дорога, яка змушує брудно лаятися

дорУ водіїв, які долають “кілометри жаху” по дорозі Камінь-Каширський—Седлище особливо між селами Брониця та Пнівне, волосся дибки піднімається.
«Це ж як можна було допустити, щоб дорога, котра сполучає два райони, виходить на міжнародну трасу, перетворилася на шлях, всіяний вирвами?!» — обурюються автомобілісти.
Вони щодня курсують цією трасою “щастя” із безліччю дрібних і великих ям, ризикуючи загубити у їх глибинах не лише деталі автівок, а й власне життя. Правду кажучи, водіям уже несила терпіти такі незручності і вони просто волають до влади, служби автомобільних доріг з проханням вчасно та якісно виконувати свої обов’язки – ремонтувати шляхи. Бо ж не краща ситуація, наприклад, і на дорозі у напрямку Камінь-Каширський–Ворокомле. Їдучи такими дорогами, стримати себе, аби не зронити зайвий раз гострого слівця, людям вдається вкрай рідко.

Нещодавно мені й самому вкотре випало переконатися наскільки обґрунтованими і правдивими є претензії краян з приводу того, що їздити від Каменя-Каширського у напрямку до Седлища – просто неможливо. Минаючи 34 кілометровий відрізок асфальтівки, котрий розділяє дані населені пункти, було важко не помітити, якою “вбитою” є дорога. Лише завдячуючи вправності керманича нашого автобуса, а ще порадам досвідченого місцевого жителя, що раз у раз “підказував”, де треба пригальмувати, той не втрапив у глибоченні вирви, якими тут всіяний чи не кожен метр. Особливий жах, звісно, між Броницею і Пнівне.
Не з чуток знає про проблему голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук. Однак відповіді, коли дорожники нарешті почнуть латати асфальтове полотно, він не має. Бо дорога належить до відання Служби автомобільних доріг у Волинській області, а виконання робіт фінансується не органами місцевої влади, а напряму державою.
– Дорога знаходиться у незадовільному стані, то й до гадалки не ходи. Будь-хто проїде і побачить… У 2016 році її ремонтували, було використано кількасот тонн асфальту на усунення ямковості. Але для того, щоб полагодити всю дорогу до Седлища, потрібні величезні суми… Неодноразово районна рада, адміністрація, депутати підіймали дане питання, зверталися у Службу автомобільних доріг. Звідтіля отримали відповідь – грошей немає, – пояснює Валерій Савович. – Місцеві бюджети на такі дороги не зобов’язані давати співфінансування, ремонт має здійснюватися коштом державного бюджету. Та й звідки їх брати. Сільські ради не зможуть виділити грошей, адже у них немає достатніх сум. Ті 600–700 тисяч виконання бюджету за рік – мізер, який ще розпорошується на утримання садочків, тощо.
Проте нещодавно на дорозі Камінь-Каширський — Седлище таки почали здійснювати незначний ямковий ремонт. Виконували його працівники Камінь-Каширської дорожньої дільниці філії “Старовижівський автодор”. Керівник філії Олександр Оліферчук пояснює: «Наразі залатали більші вирви, засипали асфальто-бетонною крихтою, щоб люди не били підвіски. Надалі маємо намір продовжити роботи».
За словами пана Оліферчука, на ямковий ремонт у Службі автомобільних доріг обіцяють виділити додаткові бюджетні кошти. Тож “Старовижівський автодор” очікує надходження фінансів.
Водіям же залишається лише одне – запасатися чималим терпінням, адже, як кажуть: “нервові клітини не відновлюються”.
Попри це рік, що минає, приніс краянам і втішніші новини. Нарешті нове, якісне дорожнє покриття проклали в напрямку Гути-Камінської. Як зазначає Валерій Дунайчук, при розробці проекту були враховані потреби водіїв. Насамперед автотрасу вдалося розширити на кілька метрів. Це зробить комфортнішим пересування по ній вантажного, великогабаритного транспорту, автобусів. Але заради цього довелося пожертвувати загальною протяжністю дороги, котра із запланованих семи кілометрів, скоротилася до майже п’яти.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ
Tagged
One comment on “Брониця—Пнівне — дорога, яка змушує брудно лаятися

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *