Незалежна громадсько-політична газета

Коли ж святкувати Різдво Христове?

rzdvo-hristove-v-2018-roc-yak-svyatkuvati-rzdvyaniy-stl-narodn-tradicyi_27 січня християни східного обряду, зокрема, і переважна більшість жителів району, відзначатимуть одне з найголовніших свят року — Різдво Христове. Разом з тим цьогоріч вперше Різдво Христове Україна відзначила на державному рівні разом із віруючими західного обряду 25 грудня. Цей день офіційно було оголошено вихідним. З цього приводу у суспільстві зародилася свого роду дискусія щодо доцільності (недоцільності) долучення і України до святкування Різдва разом з так званим старим світом. Тож сьогодні ми подаємо коротенький екскурс в історію святкування Різдва та коментарі експертів з означеного питання. 

7 січня народження Ісуса славлять Українські православні церкви, Єрусалимська, Російська, Сербська і Грузинська православні церкви, стародавні монастирі на Афоні, а також деякі церкви східних обрядів — греко-католики, Вірменська апостольська церква і Коптська церква. Представники інших численних православних церков (зокрема, у Греції, Румунії, Болгарії) та християнських конфесій, а також католики усього світу святкують Різдво 25 грудня. Поточні відмінності між датами святкування Різдва у католицькій і православній церквах пов’язані з наявністю двох традиційних календарів: григоріанського та юліанського.
Ще на світанку християнства, у 325 році Перший Нікейський собор затвердив так званий юліанський календар як обов’язковий для всіх християнських країн. Однак у XVI столітті папа римський Григорій запропонував нову реформу церковного календаря, яка мала на меті ліквідувати зсув весняного рівнодення: від запровадження юліанського календаря за 1600 років виникла різниця в 10 днів порівняно з фактичним днем рівнодення. А дата весняного рівнодення, у свою чергу, є важливою для визначення дати Великодня.
Згідно з реформою після 4 жовтня 1582 року настало відразу 15 жовтня. Новий календар почав діяти в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Речі Посполитій.
Українські землі тоді входили до складу Польсько-Литовської держави. У період складної середньовічної боротьби між різними релігійними конфесіями реформа календаря одразу стала політичним питанням.
У 1583 році на соборі в Константинополі православна церква відкинула пропозицію про зміну календаря як таку, що не відповідає правилам святкування Великодня. Тому на українських землях перехід на григоріанський календар був лише на офіційному рівні. Спроби католицької влади Речі Посполитої змусити підданих православних прийняти новий календар в церковному житті так і не знайшли підтримки.
І ось минулоріч в Україні ця тема знову була піднята “на щит” на державному рівні. Підставами для обговорення дати святкування Різдва стали міжконфесійна петиція на сайті Президента країни (з пропозицією офіційно святкувати в Україні Різдво двічі — 25 грудня і 7 січня) та пропозиція секретаря РНБО Олександра Турчинова розглянути це питання на Раді Церков. Адже після російської агресії дедалі більше українців схильні вважати, що перенесення святкування Різдва на 25 грудня допоможе дистанціюватися від “руського міра”. Та й християнські церкви в Україні, які досі живуть за старим стилем літочислення, вже не один рік намагаються домовитись про святкування початку нового церковного року разом з усім світом, щоб вернутися до загальнохристиянських цінностей, на основі яких побудовані розвинуті західні суспільства. Здавалось би, що тут складного: якщо церкви оголосять, що святкуємо 25 грудня, то люди перелаштуються i святкуватимуть по-новому. Однак не все так просто. Отож, що ж заважає церквам ухвалити рішення про змiну дати святкування? Про це ми запитали безпосередньо в окремих духовних пастирів району.

Мицько..Декан Камінь-Каширської округи УПЦ КП, протоієрей Володимир Мицько:
— Із 14 помісних православних церков 11відзначає Різ-дво саме 25 грудня. Моя особиста думка з даного приводу така: якщо наші люди захочуть відзначати свято Різдва з усім західним світом, то я однозначно підтримаю їх у цьому питанні. У церковному житті нам багато що нав’язано імперською політикою Москви. Якщо порівнювати наші церковні канони із грецькими, то у нас укорінилися вже деякі відмінності. Я розумію, що ще не все наше суспільство готове до змiн. Запровадження нового церковного календаря, звісно, не зможе стати панацеєю вiд усiх церковних хвороб. Зате твердо знаю, що це могло б стати неймовірним кроком для єднання з більшістю православного світу. А у перехідний період, на мою думку, можна залишити святкування і 25 грудня, і 7 січня, щоб всі віруючі мали право вибору, коли їм святкувати Різдво.

Михайлов сНастоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці міста Каменя-Каширського, протоієрей Юрій Михайлов:
— Церква у нас, як і в усьому західному світі, відо-кремлена від держави. Взявши курс на євроінтеграцію, керівництво держави за приклад бере сусідню Польщу. Але в цій країні другою за кількістю прихожан є православна церква. І там дату відзначення Різдва не змінювали, а святкують це одне із найбільших свят польські православні саме 7 січня. Дане питання, як правило, порушується ззовні, беручи до уваги теоретичні міркування, мовляв, було би добре святкувати народження Спасителя разом з усім світом. Але як це може бути на практиці, ті, хто піднімає згадану тему, не замислюються. Уже існує прикрий досвід ХХ століття щодо переходу на новий календар. Зокрема, російський патріарх Тихон у 1920-х роках видав відповідний указ. Однак 25 грудня святкувати Різдво Христове в храми ніхто не прийшов. Натомість усі прийшли 7 січня. Також маємо приклад Грецької церкви, яка в 20-х роках минулого століття теж перейшла на новий стиль, через що в ній сталося розділення. Між іншим, воно триває й досі. Є там так звана група духовенства, яка не визнає це нововведення. Тому перед тим, як щось змінювати в Україні, треба добре подумати і обговорити це питання, щоб не збурювати зайвий раз у цей важкий і так для країни час суспільство.

КалюхПресвітер Камінь-Каширської церкви Христа Спасителя євангельських християн-баптистів Анатолій Калюх:
— Цьогоріч ми офіційно відзначили дату народження Спасителя 25 грудня, щоб розділити радість Різдва Христового з двома мільярдами християн всього світу. Саме в цей день славлять народження Христа наші сусіди-протестанти, наприклад, в сусідній Білорусі. І до такої традиції вертаємося і ми. 7 січня ми теж відзначатимемо Різдво, але вже будемо згадувати цю подію.
Олесь Федорович.

Духовні грані
One comment on “Коли ж святкувати Різдво Христове?
  1. Комусь з єзуїтськими задумами дуже хочеться “виправити” український світогляд і ментальність!
    Знову, як і в 16-17 століттях нас перехрещують на догоду Ватикану!
    А як же українська сакральність? Як основа православ’я – Різдвяно-Колядний цикл? Невже не бачимо блуду!?
    Переконайтесь – https://site.ua/ivan.morozenko/17217-ukrayinskiy-pravoslavniy-kalendar—svitla-spadschina-predkiv/

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *