Незалежна громадсько-політична газета

Авто трясе, аж волосся дибки стає!

Такі відчуття охоплюють кожного, хто їде автошляхом Видерта-Ворокомле-Залаззя-Бихів.

5Поїздка більшістю українських доріг викликає в людей лише дискомфорт і приносить фінансові збитки. Виною тому є незадовільний, подекуди навіть критичний стан, у якому перебувають тисячі кілометрів автошляхів. Вони не просто потребують ремонту, а аж “волають” про нього. Та тільки останніми роками наші чиновники, здається, дійшли до усвідомлення, що якість дорожнього покриття напряму впливає на життя громадян, швидкість економічного зростання територій, посилення їхнього культурного потенціалу. Тож аварійні шляхи нарешті взялися лагодити. Причому масштабно.

2Скажімо, минулоріч новенький асфальт з’явився на відтинках траси, яка пролягає між Каменем-Каширським і селами Видерта, Нуйно. Позитив від реалізації проєкту мешканці відчули одразу після його завершення. Тепер ними справді приємніше їхати, а час на подолання шляху, що розділяє населені пункти, значно скоротився. Але попри це у нашому районі залишаються десятки автошляхів, котрі давно зачекалися ремонтних служб. Зокрема, дорога загального користування місцевого значення Видерта-Ворокомле-Залаззя-Бихів.
Як і чимало інших вона – проблемна, місцями в глибоких ямах і вирвах. Через те, що покриття автодороги пошкоджене, деякі її ділянки авта змушені долати зі швидкістю, яка не перевищує 10-15 кілометрів, постійно “ловлячи” колесами або частинами підвіски дорожні пастки. Але особливого вибору люди не мають. Із тієї ж Видерти – це найкоротший шлях до центру сусідньої громади, селища Любешів. Аналогічно жителям села Бихів Любешівської ОТГ так ближче доїздити до Каменя-Каширського. І люди їздять. Хоча задоволення від того жодного. Однак коли мета поїздки – буденні справи, то, знаєте, ще можна якось потерпіти незручності. Та зовсім інша річ, якщо виникла необхідність в отриманні невідкладної медичної допомоги. Чи встигнуть лікарі надати її хворому, “поспішаючи” на виклик вщент розбитим шляхом?
На необхідності невідкладного проведення капітального ремонту згаданої автомобільної дороги наполягає любешівський селищний голова Олег Кух. Адже, за його словами, вона є важливою транспортною артерією, котра з’єднує дві громади – Любешівську та Камінь-Каширську. Нею проходять значні автомобільний, вантажний і пасажирський потоки, довозять учнів із села Хутомир у ліцей Бихова.
У ході нещодавнього засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Олег Іванович пояснив присутнім народним обранцям, чому проєкт мають втілити, і нагадав, що проведення ремонтних робіт передбачено Програмою розвитку інфраструктури Волинської області на 2019-2022 роки.
– Якщо поділити всі дороги Камінь-Каширського району на три умовні категорії — погані, дуже погані та катастрофічні — то автошлях “Видерта-Ворокомле-Залаззя-Бихів” належить до третьої. Найгірший відрізок 5,9 кілометра пролягає від територіальної дороги Любешів-Велика Глуша-Камінь-Каширський та до кінця села Бихів. Загалом відстань звідтіля до адміністративної межі сусідньої Камінь-Каширської громади становить 18 кілометрів. Я не розраховую на те, що відремонтують весь цей відтинок. Але хоча би зробили ті майже шість кілометрів, і то добре… Сьогодні власники рейсових автобусів, маршруток змушені витрачати величезні кошти на постійні ремонти транспорту. Відмовляються від рейсів. Два роки тому там трапилося ДТП, у якому загинули люди. Періодично в авто то опори відриває, то ще якісь деталі, піддони товчуть. Швидкі не вкладаються у нормативи по прибуттю на виклики пацієнтів, а кожна хвилина затримки вартує комусь життя. Я, спільно з депутатським корпусом селищної ради неодноразово надсилав офіційні листи-звернення у структури, які повинні дбати про належний технічний догляд за вказаною дорогою, зосібна на адресу Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області. Натомість щоразу отримували відписки, мовляв ваше звернення візьмуть до уваги при формуванні переліку об’єктів, які фінансуватимуться коштом Державного фонду регіонального розвитку наступного року… Обласні депутати готові підтримати проєкт ремонту дороги. Жодних заперечень під час засідання від них не прозвучало. Не розумію тільки чому зволікають обласне керівництво, власники дороги та, фактично, три роки поспіль не роблять конкретних кроків для вирішення проблеми, – дивується непоспішністю останніх Олег Кух.
Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *