Незалежна громадсько-політична газета

У Різдвяний час згадаймо про Героїв!

Про традиції святкування Різдва написано вже доволі багато. Та є одна, котру, мені здається, буде доречно пригадати. У нас, на Камінь-Каширщині, не знаю за інші регіони, господині, ладнаючи цього дня святковий стіл, обов’язково серед різноманіття страв залишають на ньому тарілку, а поруч столові прибори “для померлих”. Тим самим підкреслюється нерозривність зв’язків між поколінням. Так як існує повір’я ніби душі спочилих родичів на Святвечір приходять до своїх родин і разом із ними зустрічають величне свято. Звичайно, можна сказати, що все це пережитки язичницьких часів, людське марновірство. Хто знає… Якщо згадати текст Євангелії, зокрема від Луки 20:38, то там читаємо: “Бог же не є Бог мертвих, а живих. Бо в Нього всі живі”.

131324579_2579694672320550_5731347390742128947_n

– Чи дійсно ті, хто відійшов у вічність, відвідують на Різдво оселі своїх близьких, нам невідомо. Але те, що ми повинні молитися за них – церква не тільки не відкидає, а й наголошує на важливості цього для спасіння їхніх безсмертних душ. При тому, поминати можна (якщо відчуваєте такий внутрішній порив) не лише людей, з якими вас поєднують родинні зв’язки, а також інших спочилих у Бозі християн. Бо всі, хто увірував у Христа, є членами Його церкви. Неважливо, живі вони чи мертві. Наскільки добре та доречно було би, якби святкового часу, звершуючи перед початком трапези спільну подячну молитву Господу, ми помолилися разом теж і за хлопців, чоловіків, які загинули на фронтах Донбасу, захищаючи краян від російського агресора; тих Героїв, які зуміли вижити, повернулися з пекла війни, однак, на жаль, згодом померли.
На сьогодні Камінь-Каширський район втратив п’ятнадцять його прекрасних уродженці, мужніх воїнів. Не забуваймо їхні імена: Сергій Дем’яник, Микола Павляшик, Дмитро Герасимик, Сергій Склезь, Олександр Шеметюк, Микола Королько, Сергія Цепух, Іван Сотник, Сергій Приймак, Василь Шумик, Сергій Денисюк, Борислав Коляда, Андрій Приходько, Валентин Мельник, Вадим Савін, – наголошує настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я Сергій Михалюк.
Окрім того тридцять сім військовослужбовців із нашого району зустрічають нинішнє Різдво в холодних окопах у зоні АТО (ООС). Згадаймо в молитвах і про них: Сергій, Богдан, Іван, Євгеній, Анатолій, Роман, Сергій, Володимир, Андрій, Олег, Олександр, Віктор, Іван, Ігор, Дмитро, Станіслав, Микола, Ростислав, Андрій, Олександр, Віктор, Валентин, Роман, Сергій, Ростислав, Володимир, Євгеній, Володимир, Анатолій, Віктор, Володимир, Віталій, Андрій, Володимир, Олександр, Андрій, Юрій.
Зі слів отця Сергія, духовенство Камінь-Каширського благочиння Української православної церкви не припиняє молитися за українських воїнів, аби милосердний Бог урятував їх від небезпеки, ворожої кулі. А якщо так трапилось, що смерть спіткала захисника на полі бою чи в мирному житті, то – за упокій їхніх душ, аби вони знайшли спокій там, де праведні спочивають. Окрім того священнослужителі за допомогою парафіян намагаються духовно та матеріально підтримувати сім’ї загиблих.
Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ, Духовні грані

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *