Незалежна громадсько-політична газета

У пріоритеті міського бюджету на 2020-ий — програми розвитку

бюджет.jpg..У новорічному настрої, в очікуванні позитивних змін в громаді, депутати міської ради в останні дні старого року затвердили бюджет на наступний рік. Наскільки вдасться у 2020-му покращити добробут та комфорт у Камені-Каширському — час покаже. Наразі підрахували реальні надходження у міську казну та визначили пріоритети.
Отож дохідна частина міського бюджету становитиме приблизно 20 мільйонів гривень. Видатки ж запланували здійснити на підставі затверджених програм.

Дороги і тротуари — на першому плані

Найбільше із міського бюджету запланували спрямувати на капітальний та поточний ремонти, експлуатаційне утримання доріг, тротуарів, пішохідних доріжок. Адже, на думку депутатів, це є однією з нагальних і найбільш болючих проблем міста. Бо ж більшість доріг та тротуарів у Камені-Каширському збудовані 30-60 років тому. А через невчасно проведені ремонти та фізичний знос їх верхній шар покриття в різних місцях на значних ділянках є пошкодженим і непридатним для подальшої експлуатації.
Таким чином загалом на дороги міської ради передбачаються витрати у розмірі понад 7,5 мільйона гривень. За ці кошти мають провести капітальні ремонти проїжджих частин по вулицях Польова і Перше Травня, експлуатаційне утримання асфальтованих вулиць Ковельська, Коніщука, Шевченка, Шкільна, Гагаріна, Неродів, Воля, Перше Травня, Торгова, Меліораторів, Спиридона Гнатюка, провулку Шевченка, площі Культури. Запланований також капітальний ремонт тротуарів на перехресті вулиць Шевченка та Воля, а також по вулиці Коніщука. Проводитимуться також поточні ремонти в щебені вулиць Ярослава Мудрого, Злагоди, Затишна, поточний ремонт вулиці Дудине разом з ремонтом переходу водовідвідного каналу, поточний ремонт тротуару по вулиці Перше Травня (біля сервісного центру МВС). Невеликі витрати передбачаються і на підсипку грунтом проїжджих частин вулиць з грунтовим покриттям, зимове утримання доріг, тротуарів, пішохідних доріжок.

Благоустрій, ЦНАП, ремонт систем водовідведення…

Майже 5 мільйонів гривень мають намір спрямувати на розвиток комунального господарства та благоустрій Камінь-Каширської міської ради.
Безпосередньо на утримання підрозділу з благоустрою Камінь-Каширського ВУЖКГ піде половина цієї суми. Іншу частину витратять на поточний ремонт системи водовідведення по вулицях Коніщука та Ковельська. В числі витрат також оплата електроенергії, що витрачається на зовнішнє освітлення населених пунктів міської ради; заробітна плата з нарахуванями на оплату праці адмінправопорушників за виконання суспільно-корисних робіт; вилов бродячих тварин.
Окрім того 0,6 мільйона гривень із власних надходжень міського бюджету планують виділити на реконструкцію колишнього готелю «Турія» під адміністративну будівлю — центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) (ще 1 млн. піде на це із районного бюджету).

Земельні питання теж потребують витрат

Спрямують у 2020 році з міської казни понад 800 тисяч гривень на виготовлення містобудівної та землевпорядної документації територій міської ради.
Зокрема, мають на меті провести роботи з розроблення генеральних планів Каменя-Каширського та сіл Олексіївна, Підцир’я, а також роботи з розроблення історико-архітектурного опорного плану міста. Будуть змушені оплатити послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель Каменя-Каширського та Підцир’я і, звичайно, виготовлення детальних планів територій.
До речі, у результаті виготовлення землевпорядної та містобудівної документації депутатський корпус міськради сподівається, що вдасться збільшити надходження до міського бюджету за рахунок продажу вільних від забудови земельних ділянок на земельних торгах або продажу прав на них.

Мережі водопостачання і водовідведення потребують ремонту

Доведеться потратитися у наступному році і на проведення капітального та поточного ремонтів водопровідної та каналізаційної мережі. Витратити на це передбачили майже пів мільйона гривень.
Наразі гостро стоїть проблема капітального та поточного ремонтів існуючих мереж водопостачання та каналізації в житлових зонах міста. Адже самопливні каналізаційні колектори побудовані ще в кінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття і за роки суттєво зносилися.
Не менш актуальним є питання і неповного охоплення населення даними послугами. На більшій половині території житлової забудови Каменя-Каширського немає централізованого водопостачання та водовідведення. Значна частина каналізаційних стоків із приватних домогосподарств скидається неочищеною в меліоративні канали та річку Цир. Тож депутати міськради вважають за потрібне у наступному році виділити кошти на поточний ремонт господарсько-фекальної каналізації по провулку Пушкіна за умови підписання усіма його жителями з Камінь-Каширським ВУЖКГ попередніх договорів про надання послуг з централізованого водовідведення. За таких же умов мають намір профінансувати і реконструкцію господарсько-фекальної каналізації по провулку Перше Травня.
Капітальний та поточний ремонт, експлуатаційне утримання ліній вуличного освітлення потягнуть із міської казни у 2020 році 360 тисяч гривень. Міська рада, зокрема, має намір замовити виготовлення проєктно-кошторисної документації на поточний ремонт ліній зовнішнього (вуличного) освітлення населених пунктів Камінь-Каширської міської ради та провести його. А також придбати ліхтарі вуличного освітлення, кріплення та запчастини до них, енергозберігаючі лампи, реле часу, кабелі.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *