Незалежна громадсько-політична газета

У лісах — надзвичайна пожежна небезпека

У зв’язку зі спекотною, бездощовою і сухою погодою задля недопущення лісових пожеж закликаємо жителів району суворо дотримуватися правил пожежної безпеки.

c1c6a5095826f9ea02abb8de4d54bcc7

До речі, при високому температурному режимові (вище 30 градусів за Цельсієм) зазвичай оголошується надзвичайна пожежна небезпека – найвищий 5 клас. Адже у таких умовах, особливо в лісі, займання та поширення вогню відбувається дуже швидко. І причини загорянь лісових масивів можуть бути найрізноманітнішими. При чому майже 90 відсотків лісових пожеж виникають через недотримання правил пожежної безпеки, неуважне поводження з вогнем у місцях праці та відпочинку.

Отже, нагадуємо, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Зауважуємо, що згідно чинного законодавства України порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530 – 4590 грн), а на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до лісових пожеж та поширення їх на значні площі, тягнуть за собою адміністративну відповідальність з накладанням штрафу на громадян в розмірі від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн), а на посадових осіб від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів (10710 – 30600 грн).

Триває сезон заготівлі чорниць. Тож крім усього закликаємо громадян підтримувати чистоту в лісі: не залишати після себе сміття. Мінімальний штраф за залишене сміття у лісових масивах — 425 грн.

Державна лісова охорона закликає жителів району бути свідомими і берегти природу.

ДП «Камінь-Каширське лісове господарство».

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *