Незалежна громадсько-політична газета

Свято жінок-мироносиць у Верхах відзначають особливо трепетно

Цей день у народі ще називали Бабиним або Жіночим. Вважається, що з нагоди празника потрібно винятково радувати близьких і знайомих жінок.

unnamed (2)

Деякі парафії проводять свято жінок-мироносиць за особливим звичаєм. Для прикладу, врочистий день для усієї православної громади села Верхи розпочинається із Божественної літургії у місцевому Свято-Михайлівському храмі, а після її завершення прихожани обходять навколо церкви хресною ходою. unnamed

Однак хоругви, хрест та ікони несуть не чоловіки, як звично, а жінки, бажано діви чи вдови. Вони символізують тих жінок, які першими прийшли до гробу Спасителя та, як говорить святе письмо, Христові проповідниці у своїй відданості Спасителю виявилися сильнішими від більшості чоловіків.
unnamed (1)Символічну традицію вшанування послідовниць Ісуса Христа вже десять років поспіль продовжує настоятель храму Павло Камець. Священник щороку влаштовує так званий святковий прийом на церковному подвір’ї. Цьогоріч отець Павло тішив усіх присутніх величезним тортом завважки у десять кілограмів. На столі парував блискучий самовар — атрибут домашнього затишку, довкола якого зібралося близько сотні гостей. До святкування верхівці приносили й інші солодкі смаколики: мед з вощиною з місцевої пасіки, кондитерські ласощі. Чай також був свій — з багна, чорничника, м’яти.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ, Духовні грані

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *