Незалежна громадсько-політична газета

Державний нотаріат у районі потрапив у тупик

В одному з номерів газета “Полісся” розповідала про проблему малодоступності послуг державного нотаріуса жителям Камінь-Каширщини. Питання надзвичайно актуальне, адже люди роками не можуть вирішити свої справи.
Днями ішлося про це і на сесії районної ради.

Без имени-1Присутня на засіданні начальниця відділу з питань нотаріату у Волинській області Ольга Панасюк зазначила, що ситуація є невтішною не лише на теренах Камінь-Каширщини. У цілому по області ліквідовано 7 держнотконтор. Зокрема, і в Маневичах, де обов’язки нотаріуса покладено на керівника Рожищенської держнотконтори. Така доля, висловила занепокоєння Ольга Сергіївна, чекає і на Камінь-Каширську державну нотаріальну контору, позаяк нинішній її завідувач Віктор Кух не в змозі “тягнути” справи двох колишніх районів (Любешівського та Камінь-Каширського). Більше того, він попередив вище керівництво про намір перейти до приватної практики. Відтак у районі не залишиться жодного представника державного нотаріату. Тим часом, заручниками складної колізії традиційно стають прості люди.
Так, у Камінь-Каширській державній нотаріальній конторі перебуває близько 1700 заведених спадкових справ, що потребують здійснення нотаріального правочину. Однак через надмірну кількість роботи, покладеної на Віктора Куха, котрий приїздить до Каменя з Любешова лише два дні на тиждень, та трудомісткість процесу вчинення нотаріальних дій вони зможуть перейти до державного нотаріального архіву. Відтак оформити своє право на майно спадкоємці не зможуть впродовж тривалого періоду. Аби не сталося такого колапсу, Ольга Панасюк пропонує єдиний, на її думку, вихід із патової ситуації, на який має пристати місцева влада, — негайну ліквідацію Камінь-Каширської державної нотаріальної контори. Таким чином, пояснює юристка, усі справи перейдуть до компетенції приватних нотаріусів.
Таку позицію не поділяє голова районної ради Віктор Сус. Він вважає, що у перелік установлених вимог до державного нотаріуса треба внести зміни на законодавчому рівні. Адже через високі кваліфікаційні вимоги, що передбачають можливість отримання свідоцтва на право вчиняти нотаріальні дії, молоді юристи не можуть обіймати згадані посади в органах юстиції.
Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *