Незалежна громадсько-політична газета

Місто невдовзі потребуватиме нового сміттєзвалища

unnamed (3)Над вирішенням сміттєвої проблеми, яка постане через кілька років, необхідно задуматися вже сьогодні

Якщо не утримувати належним чином міське сміттєзвалище, то сміттєвої кризи нам не уникнути, переконані екологи. Тож, аби пересвідчитися, у якому стані нині перебуває полігон для захоронення побутових відходів, що в урочищі Силікатне, прямуємо безпосередньо на місце його розташування. Уже за кілька десятків метрів, на під’їзді до цієї ділянки, розкидані купи непотребу. Помітно одразу, що місце для складування відходів істотно переповнене. Воно й не дивно, адже сюди люди привозять непотріб та викидають його без будь-якого контролю. Якщо донедавна хоч певною мірою за цим стежив працівник профільної служби, то сьогодні вакансія “сміттєвого наглядача” залишається відкритою. Більше того, давно не розгрібав тут відходів і комунальний трактор. За словами начальника ВУЖКГ Ігоря Каденчука, він раз на тиждень має розчищати згадану територію.

Полігон для захоронення твердих побутових відходів площею два гектари почали використовувати з 2011 року. Мав би він слугувати щонайменше 20 років. Однак цілком імовірно, що вже за кілька літ тут буде ніде голці впасти.
— Сміття люди викидають значно швидшими темпами, аніж прогнозувалось,— зауважує Ігор Миколайович. — Рекультивації на згаданій території у цьому році не проводили, оскільки міська рада не виділила на це жодної копійки. Натомість роботи з відновлення майданчика та його впорядкування виконували лише минулого року. Утім сказати, що це вже відпрацьоване місце, ще трохи зарано, позаяк якраз за ним, крім того, є вільна територія для захоронення незначної частини відходів.
Тим часом допомагають боротися з навалою сміття місцеві “активісти-сортувальники”. Вони тут відбирають метал, папір та пляшки. Утім, за кращих умов, процес відбору можна було б здійснювати на механізованому сортувальному обладнанні, завдяки чому потужностей такого сміттєзвалища вистачило б на довше.
Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *