Незалежна громадсько-політична газета

Допомогли лебедям харчами

сс

с

Напередодні останніх відчутних
морозів і снігової навали про птахів на броницькому водосховищі подбали лісівники району.

Зима ніяк не хоче здавати своїх позицій. Камінь-Каширщину рясно засипало снігом, а морози сягнули за 10-градусну позначку. У ці екстремальні дні особливо важко перелітним пернатим, які потребують особливої допомоги і захисту людини.

Ми вже повідомляли про велике скупчення білосніжних лебедів на невеликому клаптику водного плеса броницького водосховища. Птахи прилетіли сюди ще до Нового року, на початку грудня. Пташиний табір став справжньою родзинкою цієї місцини.
Жителі довколишніх сіл і містечка прошкують до водойми з хлібом та зерном, беруть із собою дітей, фотографуються. Вони роблять усе, аби лебедям було комфортно. А цим неймовірним красеням, очевидно, дуже імпонує така опіка і увага людини. Пернаті стали ручними, охоче беруть корм прямо з рук, особливо близько, кажуть місцеві, допускають до себе діток.
Люди їх підгодовують, захищають від посягань браконьєрів, приблудних і голодних собак та лисів. Допомагають кормами й лісівники, громадські активісти, серед яких особливо активний місцевий мешканець Олександр Нікітчук. Відколи лебеді осіли тут на зимівлю, він практично щодня навідується до них. Під час холодів і морозів, каже, птахів треба добре підгодовувати.
Нещодавно на прохання жителів допомогти птахам кормами відгукнулися керівники відразу двох лісогосподарських підприємств району. За їхнім дорученням 10 мішків вівса птахам у Броницю доставив начальник відділу охорони лісу ДП “Камінь-Каширське лісове господарство” Василь Домарецький. Разом із місцевим лісничим Сергієм Карпуком він передав його на зберігання Олександрові Нікітчуку, який і буде певними порціями видавати зерно птахам.
Декілька відер вівса висипали на лід відразу. До речі, над незамерзлою ділянкою водосховища того дня кружляли й зграї диких качок. Тож і їм буде тут чим підживитися.
— На фоні білого снігу лебедина ідилія виглядає просто неймовірно. Подбати про цих красивих птахів, вберегти їх — це наш спільний обов’язок, — зазначив Василь Домарецький.
Олесь Федорович, фото автора, село Брониця.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *