Незалежна громадсько-політична газета

«Берегиня свого роду й українського народу»

 

с1Під такою назвою у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів с. Нуйно відбулося фольклорне свято, присвячене 20-річчю від дня створення дитячого гурту «Берегиня».

 У цей день зустрілися одночасно декілька поколінь рідного села – це нинішні учасники ансамблю, його випускники та найстарші наставники пісенного фольклору.

Народна пісня, як мати-Берегиня, завше стояла на сторожі тих заповітних джерел, що нині живлять наше національне відродження. І сьогодні у стінах школи вона встає супроти брехні та розбрату, моральної розпусти і війни, обстоюючи правду, чистоту, людяність. Ніжним леготом шелестить вона над колискою немовляти, теплими крильми обіймає закоханих, в’ється жайвором над росяними ланами.

Воістину народні перлини рідного краю подарували учасники концерту присутнім від щирого, незрадливого серця, ясним промінчиком доторкнулися до душ глядачів, пробудили теплі згадки про минуле. Можливо, не стільки творчою майстерністю, скільки щирістю і простотою дитячої душі, що випромінює добро і любов.

Не забувають про народні традиції, українську пісню наші односельчани. Адже свій талант на сцені показали не тільки учасники ансамблю (керівник О.В. Теребейчик) та Нуйнівська хор-ланка (керівник Н.П.Химчик), але й працівники школи (випускники колективу), які виступили із обрядом «Придане молодої» та заспівали декілька пісень про Україну.

Маленькі бережани відтворили на шкільній сцені такі дійства, як «Веснянки», «Дружки», «Проводи в армію». Співали вони різноманітні українські пісні, які у багатьох присутніх у залі пробудили пам’ять про давні традиції нашого села. Запрошені випускники колективу пригадали своє дитинство та участь у гуртку «Берегиня» у шкільні роки, зокрема, виступи на районних, обласних сценах, поїздки до Польщі, Києва і т. д.

Подарували для святкового дійства чимало народних пісень представниці найстаршого покоління. Жінки зуміли передати глядачам красу та велич нашої милозвучної прабатьківської пісні. А Надія Петрівна Химчик у своїй промові змогла переконати всіх, що наша пісня все ж таки живе і буде жити вічно! Тому що досвід уже є кому передавати, починаючи від працівників школи і до найменших учасників ансамблю. Вона зробила екскурс в історичне минуле «Берегині», пригадавши про злети, перемоги і прикрощі.

Неймовірні враження від святкування іменин шкільного гуртка отримали запрошені почесні гості, які приїхали до нас із подарунками. Це представники районного відділу освіти В.М. Олісейчик, директор БДЮТ Л.В.Соловей, начальник відділу культури та туризму Камінь-Каширської райдержадміністрації Є.К.Сидорчук, журналісти газети «Волинь нова» на чолі з головним редактором О.О. Згоранцем. Хочеться подякувати їм за прихильність, щирі слова та теплі оплески.

Колектив «Берегиня» та його керівник були нагороджені грамотами та цінними подарунками, а мати ансамблю Н.П.Химчик – подякою від дирекції навчального закладу і дарунками від гостей. Великі спогади залишаться в учасників концерту, тому що тележурналісти організували несподівані зйомки нашого гурту та школи. Ми навіть не здогадувалися, що до нас приїдуть із таким сюрпризом.

Велику вдячність хочеться висловити засновнику гурту Н.П.Химчик за той міцний фундамент, який вона заклала для розквіту духовності, для пропаганди народної пісні. Будемо жити з надією, що «Берегиня» продовжуватиме засівати в дитячі душі зерна найбільшого народного спадку. Нехай Матінка Божа, безхмарне мирне небо та українська народна пісня будуть нашими оберегами.

Оксана ТЕРЕБЕЙЧИК,

керівник колективу;

Тетяна ПРИХОДЬКО,

село Нуйно.

 

 

 

 

 

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *