Незалежна громадсько-політична газета

Кір – дитяча хвороба з недитячими наслідками

dezinfektsiya_ot_koriУ районі зафіксовано чотири випадки захворювання на кір. У кожному із них хворі “підчепили” недугу далеко за межами Волині.

З приходом весни в Україні спостерігається ріст кількості випадків захворювання на кір. Нові спалахи фіксують чи не щодня. Найбільше інфікованих на Івано-Франківщині та Закарпатті – понад 2 тисячі осіб у кожній області. Тривожна ситуація також у столиці, тут протягом квітня занедужало до двох сотень жителів. А от на Волині від початку року зареєстровано 144 хворих, з них чотири в Камінь-Каширському районі. За словами експертів, поки поспішно говорити про епідемію. Та все ж вони радять не нехтувати небезпекою і якнайшвидше пройти процедуру вакцинації. Це єдиний спосіб захистити себе від кору. До речі, вже відомо про сім підтверджених смертей в Україні, наслідком яких стала ця небезпечна недуга.

Як відзначає завідувач Камінь-Каширського міжрайонного відділу ДУ “ВОЛЦ МОЗ України” Галина Кузнєцова, сьогодні ситуація з поширенням цієї інфекції на Камінь-Каширщині є контрольованою. Вакцини теж наявні. Насамперед така інформація має заспокоїти батьків, адже саме передусім діти належать до категорії ризику. Проте рано зітхати з полегшенням і людям старшого віку. За певних умов ті теж здатні “підчепити” кір.
– Хоча кір і вважається дитячою хворобою, та більшість інфіковані в районі, як не дивно, дорослі. Захворювання реєструється в трьох населених пунктах. На щастя, локальних проявів його поширення не зафіксовано. Всі випадки “привозні”.
За словами Галини Сергіївни, такого позитивного результату вдалося досягти завдяки зміні суспільної думки щодо вакцинації. Тепер краяни не бояться робити щеплення, як це було раніше. Однак ще залишається незначна кількість осіб, які свідомо уникають імунізації через релігійні чи інші причини.
– Люди вже звертаються. За перший квартал поточного року відмовилися робити щеплення всього 18 осіб. Напевно почали врешті задумуватися, що ризик існує і треба завчасно вберегти себе. Кір — доволі небезпечна інфекція, котра здатна спричинити розвиток таких захворювань, як ларингіт, пневмонія, отит різної форми, запалення мозку та навіть призвести до смерті. Особливо потребують вакцинації діти в період перших двох років життя. Якщо говорити про дорослих, то зазвичай імунітет залишається. Хоча інколи навіть імунізована в дитинстві людина може заразитися кором. До прикладу, якщо від останнього щеплення минуло багато часу, – пояснює співрозмовниця.
Серед головних причин спалаху кору пані Галина називає відсутність в Україні потрібної кількості вакцин у попередні роки.
– За рівнем імунізації населення від кору наша країна опинилася на “задвірках” Європи. З 2007 року вакцин бракувало і не всі дітки були щеплені. Щорічно ми імунізували всього близько 30-50 відсотків. А для того, аби створити колективний ефект, потрібно, щоб вакцинація складала 95-98 відсотків. Нині забезпеченість вакцинами значно покращилася. Вакцина в районі наявна. Тож просимо жителів звертатися в ФАПи, амбулаторії, центр первинної медико-санітарної допомоги, де спеціалісти проведуть щеплення. При підозрі на кір краще викликати лікаря додому. Так ви убезпечите здорових людей від інфекції. Розпізнати, кір дуже просто. Симптоми зараження однакові для всіх вікових груп. Перші три дні турбуватиме нежить, температура, ломота в тілі, кон’юктивіт, світлобоязнь (боляче дивитися на світло). Опісля з’являються висипи на голові, а далі — по всьому тілу.
Олександр ПРИЙМАК.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *