Незалежна громадсько-політична газета

Водій маршрутки править за проїзд стільки, скільки заманеться?

perepovnena_marshrutka_1278558“Шановна редакція! У людей склалося враження, що автоперевізники – це та категорія підприємливих людей, на яких ніхто не має впливу. То вони сваряться, бідкаються, коли у маршрутку сідає пасажир-пільговик, бо, бачте, держава не компенсує коштів за перевезення пільгових категорій громадян. А тепер вже дійшло до того, що водії окремих маршруток “деруть” з пасажирів стільки, скільки самі вважають за потрібне. У даному випадку мову поведу про маршрутку, яка їздить з Хотешова до Луцька. У той час, як всі інші перевізники, що возять жителів з нашого села до Каменя-Каширського, беруть з людей 13 гривень за перевезення, водій цього громадського автотранспорту править свою ціну — 16 гривень з пасажира. Тож хочу запитати у місцевої влади: невже влада сьогодні вже не контролює питань автоперевезень, чи ж бо не має важелів навести нарешті лад у цьому питанні?” – наголосив у редакції житель села Хотешів Іван Протасович Фіщук. 

Як годиться в такій ситуації, ми вирішили поцікавитися думкою власника рейсового автотранспорту, який возить жителів за цим маршрутом. Ним виявився житель міста Луцьк М.П Макарчук. Але журналістам не вдалося з ним зв’язатися. Тож питання нашого читача ми переадресували начальнику управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації Олександру Нікітчуку. Ось що він повідав з даного приводу:
— Постановою Кабінету Міністрів України №240 від 25 березня 2015 року скасовано регулювання тарифів на пасажирські автобусні перевезення. Цим документом внесено зміни до постанови Кабміну №1548 від 25 грудня 1996 року “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”. Зокрема, виключено пункт про те, що обласні органи державної виконавчої влади мають право встановлювати і регулювати тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському, внутрішньообласному сполученні. Фактично ця галузь поставлена на ринкові рейки економіки, де повина бути здорова конкуренція, так як і інші сфери послуг. Але, відразу наголошу, що у паспорті маршруту у підприємця повинна бути закладена тарифна сітка вартості проїзду. Тобто ціна проїзду до того чи іншого населеного пункту. Будь-яку зміну тарифу він повинен економічно обґрунтовувати, попередньо обговорити це питання на громадських слуханнях.
На запитання чи мають зараз місцеві органи влади хоч якісь важелі впливу на перевізників, які самовільно підвищують тарифи, Олександр Лук’янович наголосив, що влада тепер може впливати на цих підприємців лише на рівні усних прохань, домовленостей, попереджень.
— Перевізники прекрасно розуміють, що люди сьогодні не є заможними. Якщо тарифи зробити надто високі, жителі просто не поїдуть, і перевізники замість прибутків отримуватимуть збитки, –- говорить Олександр Нікітчук. — З одного боку, транспорт не може бути збитковим, бо це є комерційний проект. З іншого боку, рентабельність має бути обґрунтованою. Та й з недобросовісним перевізником, що не дотримується домовленостей, можуть завжди розірвати договір. І таким чином він втратить свій маршрут додав Олександр Нікітчук.
До речі, з приводу означеної пороблеми можна звернутися на “телефон довіри” в облдержадміністрацію за номером (0332) 778139 щоденно, крім вихідних та святкових днів, з 08.00 до 17.00 години, у п’ятницю — з 08.00 до 16.00 години, обідня перерва з 13.00-14.00. А іще — писати скарги в Антимонопольний комітет.
Олесь Федорович.

ПУБЛІКАЦІЇ
One comment on “Водій маршрутки править за проїзд стільки, скільки заманеться?
  1. Раніше тарифи для всіх скидали з області ,а зараз перевізник сам може встановити тариф.Зараз два перевізники Р.Кот та Роман Завадович не піднімають тарифи більш місяця,а інші підняли…

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *