Незалежна громадсько-політична газета

Гриби з радіацією, але не скрізь

Лише у 5 пробах грибів та ягід із 67 відібраних у межах Камінь-Каширського району протягом 5 місяців 2017 року виявлено перевищення вмісту радіоактивних елементів

 05d7849c2b4d53812f1a3edffa94ea3d

Початок грибного сезону – завжди втіха для любителів “тихого” полювання. Коли ще можна ось так просто закинути буденні клопоти і гайнути у найближчий лісок за смачними дарами природи. Не дивно, що й серед камінь-каширців, які роками виживають фактично на добутих у лісових масивах грибах і ягодах, даний промисел є одним з найпопулярніших. У нас їх збирають цілими сім’ями, адже, до прикладу, кілограм лисичок вартує цьогоріч в межах від 70 гривень до 100 і вище, – непогані гроші, як для краю, де знайти достойний підробіток доволі складно. Правда, за оманливою доступністю приховано багато підводних каменів. Варто нагадати, що Камінь-Каширський район має статус забрудненого внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно і більшість вирощених тут продуктів харчування містять у особі певний відсоток радіації. Так останнім часом в обласних ЗМІ шириться інформація, що краще взагалі не купувати грибів з нашої місцевості, бо після перевірки кількох проб сушених грибів у них було виявлено перевищення норми цезію в п’ять разів!

Чи справді ситуація настільки критична та де відшукати на Камінь-Каширщині безпечні гриби? Про це запитуємо у радіолога Камінь-Каширської РДА Володимира Ільчука.

– Якщо раніше майже при кожній сільській раді району був спеціаліст, що проводив радіологічний контроль безпечності продуктів харчування, то на сьогодні в штаті працює лише двоє чоловік. Ви самі розумієте, що в таких умовах здійснювати перевірку надзвичайно складно. Однак точність її достатня, і підтверджується обласними спеціалістами. За період з 1 лютого до 1 липня 2017 року нами було відібрано 67 проб грибів та ягід. З них лише у 5 пробах виявлено перевищення. Так у пробі із села Нуйно воно склало 4240 бекерель/1кг (при нормі для сухих грибів – 2500), трохи більше у селі Полиці, де показник – 4820 бекерель на кілограм, далі у селі Карпилівка – 13850 бекерель/1 кг. Найбільше перевищення виявлено у пробі, що була відібрана у місті Камені-Каширському – 15100 бекерель/1кг.

Але не берусь конкретно стверджувати, що дані гриби були зібрані саме в лісах поблизу райцентру. Можливо вони прибули з більш забруднених територій, скажімо, Полиць, Іваномисля, Карпилівки, Карасина, Малих Голоб, Гути-Боровенської, тощо, де щорічно фіксується певний відсоток перевищення показника вмісту радіоактивних елементів у продуктах харчування (в тому числі грибах). Щодо безпечних територій, то під час перевірки не виявлено перевищення в селах Качин, Личини, Яловацьк, Сошичне. Тож говорити одразу, що все так критично, думаю, не варто.

За словами Володимира Семеновича, перевищення вмісту радіоактивних елементів є локальними проявами, тому не потрібно боятися грибів, зібраних у лісі. Якщо ви вирішили зайнятися “тихим” полюванням, експерт радить пам’ятати і дотримуватись елементарних правил:

– обмежити збирання таких грибів, як: кози, піддубники, маслята, моховики, адже у них перевищення показника радіації простежується у 20% проб зі ста;

– краще наповнюйте свої кошики: опеньками, білими, підосиновиками, підберезниками. Вони є найбезпечнішими для вжитку. Зазвичай позитивний результат на радіацію дає 1 проба зі ста.

Убезпечити себе від шкідливих продуктів можуть лише самі люди.

Правда, навіть коли гриби із “чистих” територій, гарантувати стовідсотково, що вони є безпечними, може лише перевірка. Особливо її доречно зробити, якщо ви не збирали гриби самотужки, а придбали на ринку.

– На жаль, зараз ми не володіємо інформацією, чи безпечні гриби, що продаються на наших ринках. Якщо людина має сумнів щодо придбаних нею дарів лісу, вона може перевірити їх на вміст радіонуклідів у лабораторії, що діє при ринку. Для експрес-аналізу достатньо всього 2 хвилин. Більш детальний займе 20 хвилин. Це не так вже і багато часу, але ви будете впевнені, що споживаєте безпечний продукт.

Тим, хто не має змоги віддати зібрані гриби на аналіз, пан Володимир радить вимочувати їх впродовж доби в сольовому розчині. Така процедура зменшує вміст радіації на 40-60%.

Олександр ПРИЙМАК.

 

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *