Незалежна громадсько-політична газета

Ті що змінюють світ

lQcwRNvfn8MКамінь-каширські школярі — у двадцятці кращих учасників освітнього проекту “Відкривай Україну”.

Восени минулого року в Україні стартував освітній проект “Відкривай Україну”, метою якого є допомогти активній учнівській молоді маленьких міст країни втілити власні креативні ідеї, котрі на їх погляд можуть змінити життя школи та громади. Головна умова, що всі кроки на цьому шляху вони здійснють самостійно, без активного втручання дорослих. Останні лише координують дії школярів. Це, за словами організаторів, – чудовий стимул для дітей подолати почуття невпевненості, натомість поступово розвиваючи у собі вміння критично мислити, організаторські та лідерські здібності.
Загалом учасниками проекту є 429 команд з усіх куточків України, кожна з яких в інтерактивному режимі представляє власні напрацювання в одній із шести пропонованих сфер (здоровий спосіб життя, культура і мистецтво, медіа, навколишнє середовище, соціальний напрям і урбаністика). У підсумку кращі з кращих отимають шанс потрапити на стажування в одну із країн Європи чи Азії.
Змагаються за такий приз і 15 вихованців НВК №1 м. Каменя-Каширського: Наталія Борох (капітан), Назар Лагода, Софія Комар, Дмитро Мосюк, В’ячеслав Грицак, Софія Кривдік, Богдан Бірук, Дмитро Курчик, Марія Зрум, Аліна Гетун, Влад Раковець, Катерина Козак, Ірина Фарина, Ірина Луцик та Денис Домальчук, яких на проекті знають під ім’ям “Окрилені мрією”. Вони вже пройшли перший етап навчальної програми: реалізували шкільний проект “Сходи до успіху” та за підсумками голосування серед учасників увійшли в ТОП-20 кращих команд України, займаючи шосту сходинку. Натомість у Західному регіоні наші “Окрилені мрією” утримують беззаперечне лідерство.
Сьогодні школярі активно напрацьовують ідеї для другого етапу – представлення міського проекту. Що це буде – покищо таємниця. Однак нашому кореспонденту все ж вдалося поспілкуватися із частиною учасників команди і їх вчителем-модератором Юліаною Хоцевич та дізнатися кілька секретів.
Отож, найперше ми попрохали Юліану Степанівну разом із школярами коротко розповісти нам про проект “Відкривай Україну” та власні здобутки у ньому. А також, як виникла ідея створити команду.
– За правилами проекту діти самі подають заявку і кандидатури учасників, а вже далі узгоджується команда. Основна умова — це те, що в команді має бути по 3 людини з кожних 7-11 класів (загалом 15 чоловік і вчитель модератор). Вчителі, які бажають стати керівниками, реєструються на сайті своєї школи. А вже діти з них обирають. Тобто панує принцип самостійності, коли школярі водночас генерують ідеї і втілюють їх у життя. Такий собі організм, де будь-які рішення приймаються спільно, адже ніхто не може нав’язати свою думку іншому. Якщо один учасник проти – рішення відкладають, – пояснює пані Юліана.
– На першому етапі відбувається реалізація проекту на шкільному рівні. Ми дуже довго думали, мізкували, що б такого зробити корисного. У підсумку підняли проблему, яка хвилює багатьох дітей – це самовдосконалення та мотивація до навчання. На сьогодні наш головний здобуток – оці чудові “Сходи до успіху”, які ви бачите перед собою.
Як розповідає учасниця команди Катерина Козак, на початках у всіх була боязнь, що нічого не вийде. Адже розмалювати шкільні сходи – доволі незвична ідея. Та коли повідали про свій план дирекції, та одразу підтримала їх.
– Дирекція пішла команді назустріч, – мовить дівчина. – Ми підібрали цитати, які на наш погляд найкраще репрезентують ідею. Попрохали доєднатися до роботи також друзів, знайомих, адже в команді не всі вміють малювати. І гуртом втілили проект. Дуже задоволені, що нам це вдалося.
– Хотіли зробити щось краще для школи, – підтримують колегу по команді Влад Раковець та Марія Зрум. – Для цього провели спеціальне опитування, під час котрого запитували людей, що їм бракує. Лунало багато пропозицій, але ми зупинились саме на цій.
За словами Юліани Степанівни, їхня ідея виявилась направду новаторською і креативною та здобула багато позитивних відгуків від учасникі проекту. Власне увесь процес втілення задуму, за умовами освітнього конкурсу, записується на відео, тож кожна команда може переглянути його та підтримати, або ж ні. Кількість “лайків” є одним із визначників, який формує загальний рейтинг команди. Як ми зазначали до цього, за підсумками голосування “Окрилені мрією” є чинними лідерами, а відео з реалізацією їхнього проекту займає першу сходинку в топі кращих.
– Коли ми завершили, то усі просто були вражені. Майже щодня діти фотографуються на фоні сходів, їм подобається. Дивуються і вчителі, бо такого немає більше ні в кого. Ти розумієш, що це не лише гарно, естетично виглядає, але й допомагає школярам. Навчання у нас триває у дві зміни. Часом опісля них дітям потрібно ще йти на гуртки, чи готуватися до конкурсів, а вони і так вже втомлені за день. І коли діти підіймаються цими сходами, читають цитати – це їх мотивує не здаватися, а рухатися далі до своєї мети.
Повідала вона також і що означає назва “Окрилені мрією” та які труднощі супроводжували команду на шляху до успіху.
– Знаєте, було дуже багато ідей, кілька варіантів самоназви. Якось дійшли до “Окрилені мрією”. Чому так? Бо це щось добре, світле. Мрія, яка змушує тебе діяти. Основна складність — це те, що учасники різнопланові, а тому дуже важко утримувати команду разом. Ми не зациклюємося на перемозі. Звісно, бажання виграти є, та найперше діти прагнуть покращити життя тих, хто поруч: міста, школи, громади, чесно зробити щось хороше. Приємно, що вони виступають на такому досить хорошому рівні. В кінцевому результаті конкурс і покликаний створити успішну, свідому людину. На сьогодні триває його другий етап – міський. Вже є певні ідеї, але що це буде, хай поки залишиться таємницею.

lG-yGu1wXqU
Олександр Приймак.

 

ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *