Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширське ВПУ виходить на міжнародний рівень

 с1Пам’ятається, у попередні роки, коли велася мова про реформування профтехосвіти, у багатьох виникали побоювання закриття навчальних закладів. Тривожні розмови велися і про долю Камінь-Каширського училища. Проте реформа в дії і Камінь-Каширське ВПУ працює над вдосконаленням.

Заклад бере участь у міжнародних проектах задля покращення системи підготовки кадрів та удосконалення матеріальної бази.
Як розповідає методист Наталія Мельник, Камінь-Каширське ВПУ включене у два міжнародні проекти, зокрема, українсько-естонський — «Досвід Естонії на підтримку реформам професійної освіти в Україні, Волинська область» та проект Європейського Союзу — «Покращення системи підготовки кадрів для потреб економіки Волинського регіону». Ціль проектів полягає у підтримці закладів професійної освіти у сфері розвитку професійної підготовки.
Якщо говорити про перший проект, то методист Наталія Мельник зауважує наступне:
— В Естонії зараз профтехосвіта — одна з найкращих у Європі. Тож естонці залюбки діляться досвідом модернізації освітньої діяльності. Зокрема, цей проект, у якому серед 6 пілотних училищ Волині беремо участь і ми, підписаний на рівні Міністерств освіти обох держав. Спочатку було знайомство, потім стажування, а згодом буде навчання. Наше училище співпрацює з естонцями в рамках проекту по професії електрогазозварник.
Нещодавно делегація Волинської області, у складі якої перебували заступник директора з навчально-виробничого роботи ВПУ Леся Гаврилюк та старший майстер Ігор Гордій, побувала в Естонії. Упродовж п’яти днів у рамках запланованих заходів наші представники відвідали такі естонські професійні навчальні заклади, як Олустверська школа обслуговування і сільського господарства, Таллінська школа обслуговування, які впроваджують нові сучасні методи підготовки фахівців з різноманітних  професій. Детально відбулось знайомство з організацією навчально-виробничого процесу у Валгаамській професійній школі з розробки навчальних програм та роботи з викладачами, співпраці із соціальними партнерами,  реалізації державної Стратегії навчання впродовж життя. Цікаві дискусії, зустрічі з працівниками Міністерства освіти і науки Естонії, роботодавцями, педагогами шкіл, відвідування уроків, інших заходів, вивчення питань управління навчальними закладами, участь у проектах – це далеко неповний перелік заходів і питань, які вивчалися впродовж поїздки. Керівники ЦЗ «Innove», естонських навчальних закладів створили всі умови для успішної реалізації завдань проекту.

с2
— В ході цієї зустрічі було обговорено також питання стажування наших учнів у естонських закладах, — зауважує Наталія Мельник. – Естонці запропонували брати наших учнів на стажування. Після чого вони будуть видавати сертифікат міжнародного зразка, з яким можна працевлаштовуватися у Європі, зокрема, у Естонії.
Другий проект охоплює Рівненську і Волинську області. Це проект Європейського союзу. В його рамках проходять різні майстер-класи, семінари. Із Камінь-Каширського ВПУ на таких навчаннях побували педагоги із 6 професій. Окрім того, проект передбачає придбання обладнання для майстерні електрогазозварників нашого ВПУ. А це мають бути і мультимедійні засоби, і тренажери на загальну суму більше 50 тисяч євро. Наразі вже триває процес закупівлі цього обладнання.
Таким чином Камінь-Каширське ВПУ вчиться працювати, переймаючи досвід європейських країн. Тут працюють над вдосконаленням системи викладання, над покращенням вміння учнів самостійно працевлаштовуватися, над орієнтуванням випускників на створення мікро-бізнесів…
І те, що заклад на правильному шляху, підтверджує, приміром, золота медаль, яку нещодавно Камінь-Каширське училище отримало на міжнародній виставці “Сучасні заклади освіти – 2017”. Загалом це вже третя така нагорода, здобута навчальним закладом.
Цьогоріч у роботі виставки брали участь 796 учасників із 25 регіонів України та 14 країн світу. Свої напрацювання та досягнення, представлені методистом Наталією Мельник, презентував на цій виставці і наш навчальний заклад. Вони отримали найвищі оцінки. Тож в ході виставки відбулося нагородження переможців конкурсу тематичних номінацій, у якому Камінь-Каширське ВПУ було удостоєно золотої медалі в номінації “Компетентнісний підхід — основа якості змісту навчально-виховного процесу в закладах освіти”.
Роботу виставки супроводжувала змістовна тематична програма, яка включала 58 науково-практичних конференцій, тематичних семінарів, воркшопів, презентацій, майстер-класів, панельних дискусій за участю провідних фахівців і науковців.
Тож бажаємо Камінь-Каширському ВПУ постійно досягати поставленої мети. І сподіваємося, його учні будуть найзатребуванішими на ринку праці, навіть європейському.
Тетяна Приходько.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *