Незалежна громадсько-політична газета

Млин спричинив суперечку між сусідами

Ось уже кілька років Анатолій Остапук із села Бузаки не може нормально користуватися побутовими електроприладами у власному домі. Увімкнені лампочки мигають наче на дискотеці, а холодильник і телевізор чоловік змушений частенько носити у ремонт, бо ті просто не витримують умов експлуатації і виходять з ладу. Винуватцем усіх своїх негараздів селянин вважає сусіда – власника млина. Із його слів, останній обладнав млин електродвигуном потужністю 30 квт/год та підключив його до електромережі, минуючи трансформаторну підстанцію, що є грубим порушенням. Це й стало причиною постійних “просадок” лінії.

21462

Неодноразово Анатолій Несторович повідомляв про проблему районних енергетиків. “Та вона ще й досі не невирішена”, – зауважує він.

Як розповіли у Камінь-Каширській філії Волиньобленерго, пан Остапук і справді звертався до них із такою скаргою.

– Перевірку за цим фактом здійснено ще минулого тижня. Працівники нашого підприємства встановили, що згаданий підприємець використовує електродвигун потужністю не 30 квт/год, а 11 квт/год. Доцільність встановлення окремої лінії для потужних споживачів електроенергії, таких, до прикладу, як цей власник млина, визначається технічними умовами. Дійсно, для установок у 30 кіловат потрібна окрема лінія, котра під’єднується до КТП (комплексна трансформаторна підстанція). Та частіше – це не обов’язково.

– У даному випадку показники потужності значно нижчі. Вони прописані у договорі. Млин під’єднаний до лінії через пристрій автоматичного регулювання потужності (автоматичний вимикач). Тож там не повинно бути жодних проблем, – пояснюють спеціалісти електрофілії.

Анатолій Остапук підтвердив, що перевірка справді здійснювалась, проте до його оселі енергетики чомусь не навідались. Причини йому не назвали:

– Я маю укладений договір. Минулого року вони встановили мені новий електронний лічильник із вбудованим обмежувачем потужності. У нашій оселі нічого не вибиває. У всьому винний млинар. Зараз він хитріший. Щоб зменшити навантаження на лінію, вмикає двигун, одночасно послаблюючи привідні паси. Знаю, що використовує саме 30-кіловатний, адже з меншим у нього якось не склалося.

– Цей двигун використовували раніше у колгоспі, – розповідає чоловік. – Був під’єднаний до підстанції. Тоді проблем не виникало. А тепер перепади у мережі постійні; лампочки ледь жевріють, техніка виходить із ладу. Біда ця не лише у мене, а й у решти сусідів. Але вони бояться скаржитись.

На що спеціалісти Камінь-Каширської філії Волиньобленерго відповіли так:

– Замір напруги був здійснений на лінії в точці проживання кінцевого споживача. При роботі млина цей показник склав 203 вольта, що в межах норми. Оскільки показник відповідає ГОСТУ (допускається коливання напруги від 198 до 242 вольт (+10%)), працівники електромереж не стали фіксувати показник напруги по усій лінії.

Проте вони визнають, що теоретично, якщо власник разом із млином користується і іншими електроприладами, то у такому разі він і справді може перевищити дозволену потужність. Але не більше тієї, на яку розрахований автоматичний регулятор.

На сьогодні вирішити хоча б частково описану проблему можливо завдяки заміні старих лічильників виміру електроенергії на більш сучасні, що обладнані спеціальним пристроєм обмеження електричної потужності. Компанія з їх встановлення українським користувачам триває з 2013 року.

Як стало відомо журналістам, жителі нашого району отримали таку можливість лише нещодавно. А тому енергетики змушені вирішувати спірні моменти фактично у ручному режимі.

– На жаль, поки у районі ще не здійснене комплексне встановлення нових лічильників. На даний час повністю виконані роботи лише у селі Краснилівка. У районі більше 20 тисяч побутових споживачів електроенергії. Проконтролювати таку кількість просто неможливо. Випадки перевищення потужності легко прорахувати. Тож, якщо користувачу не вистачає наявної потужності, він може її докупити у місцевого постачальника електроенергії згідно з встановленими розцінками, – пояснили у філії.

Олександр Приймак, 

село Бузаки.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ
One comment on “Млин спричинив суперечку між сусідами
  1. В селі Карасин з малозабезпечених сімей збирають гроші на ремонт дороги, а місцеві бізнесмени хай їздять і сміються

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *