Незалежна громадсько-політична газета

Лікарка Камінь- Каширської ЦРЛ отримала медаль ООН

Відзнакою за надання меддопомоги населенню, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи, пошановано працю лікарки акушер-гінекологині Камінь-Каширської ЦРЛ Валентини Бегаль.

Її та ще трьох медиків Волині представили до нагороди обласна державна адміністрація та громадська організація «Союз інвалідів Чорнобиля Волині». Нагородження відбулося у Будинку профспілок у Києві.

IMG-66edf199b6fc897eb7e7fc9705d83b65-VЗахід, участь у якому взяла я з колегами, представленими до нагороди, зокрема, Валентиною Кравченко — лікаркою загальної практики-сімейною лікаркою Луцької міської клінічної лікарні, Вірою Марчук — завідувачкою обласного центру радіаційного захисту населення Волинської обласної клінічної лікарні та Тамарою Басалик — завідувачкою поліклінічного відділення Любешівської багатопрофільної лікарні, був  спрямований на привернення уваги до питань наслідків Чорнобильської катастрофи. А вони є доволі актуальними незважаючи на те, що з дня цієї трагедії минуло більше трьох десятиліть. Сьогодні стан здоров’я, для прикладу, жителів нашого Камінь-Каширського району свідчить про те, що наслідки радіаційного опромінення викликали та продовжують викликати важкі захворювання у значної кількості людей, — зауважує Валентина Бегаль.

Валентина Михайлівна пропрацювала у Камінь-Каширській лікарні десять років до аварії на ЧАЕС та ось уже майже 36 після неї, а тому має, що порівняти.

Тож, як зауважують експерти, сьогодні досвід України щодо подолання шкідливих наслідків Чорнобильської катастрофи є надзвичайно цінним для міжнародного співробітництва. Недаремно Організація Об’єднаних Націй допомагає Україні впроваджувати партнерські проєкти, спрямовані на повернення життя на постраждалих територіях у нормальне русло. І нині міжнародна підтримка місцевих програм соціально-економічного і санітарно-екологічного розвитку об’єднаних територіальних громад, правду кажучи, не завадила б. Запровадження ж за дорученням Генерального секретаря ООН пана Гі Муна за згодою з агентствами ВОЗ, наукового Комітету ООН з дії атомної радіації міжнародної медалі ООН «Медпрацівник Чорнобильської катастрофи – за заслуги» — це знак пошани до медичних працівників установ, які надають медичну допомогу потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС.

До речі, як йдеться у повідомленні Федерації профспілок України, номінанти, які отримали зазначені відзнаки, будуть занесені до БЛАКИТНОЇ КНИГИ СВІТОВОЇ СЛАВИ за заслуги з надання невідкладної допомоги потерпілим верствам населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *