Незалежна громадсько-політична газета

Частина шкіл Сошичненської громади — у заручниках невакцинованих працівників

Для прикладу у Стобихівській гімназії мають щеплення лише 16 педагогів, а 22 працівники колективу відсторонені від роботи. Тим часом лише у трьох навчальних закладах громади із 7 освітній процес відбувається у звичному режимі. 

i128425Із такою ситуацією доводиться усім поки що миритися, адже вона залежить від багатьох факторів.
Наприклад, у освітніх закладах сіл Карасин, Качин на очному навчанні перебувають лише 1-4 класи. Середні та старші змушені бути на дистанційному: з 8 листопада на Волині ввели «червону зону», а трудові колективи стовідсотково ще не вакцинувалися від коронавірусу. Ситуація може змінитися вже наступного тижня. За словами заступника голови Сошичненської сільської ради Олександра Войтюка, задля стовідсоткового показника працівники мають отримати другу дозу щеплення (у Качині — 3 людей, а в Карасині – 4). У Сошичненському ліцеї залишаються без зеленого COVID-сертифіката двоє кочегарів, які також невдовзі будуть допущені до роботи, після чого заклад зможе перейти з дистанційного на очне навчання.
З понеділка, після того, як всі члени колективу вирішили питання імунізації, на стаціонарне навчання перейшли у Личинівській гімназії. На тиждень раніше очне навчання розпочалося у Нуйнівському ліцеї. А от у Заліському освітній процес постійно відбувався стаціонарно.
Тим часом стобихівські діти через протиепідемічні правила вимушені були бути на осінніх канікулах аж чотири з половиною тижні. Навчання навіть для початкових класів у місцевій гімназії, а заразом і харчування, як розповідають у Сошичненській сільраді, змогли відновити лише минулого четверга. А вже цього тижня старші класи почали дистанційне навчання.
— Із загальної кількості працівників тут не вакциновано і половини. Якщо конкретно, то допущені до роботи 16 педагогів: 8 – вакциновані, 4 – перехворіли і мають відповідні довідки, 4 – постійно роблять ПЛР тести. Та їх недостатньо, щоб організувати стаціонарне чи дистанційне навчання для всіх класів. Відсторонені від роботи у Стобихівській гімназії аж 22 особи, — розповідає Олександр Миколайович.
За його словами, у сільській раді намагалися знайти вихід із цієї непростої ситуації. Однак поки що вдалося відновити стаціонарне навчання лише початкової ланки. Щоб старшокласники могли навчатися хоча б дистанційно, запропонували залучити вакцинованих педагогів з інших освітніх закладів громади. Але батьки на таке погодилися не одразу. Хоча разом з тим не вимагали, аби щеплювалися їхні вчителі. Як розповідають у Сошичненській сільраді, люди не схвалюють вимог щодо обов’язкової вакцинації від коронавірусу. Частина ж працівників Стобихівської гімназії вважає, що, відсторонивши їх від роботи, порушили їхні права. А тому 16 членів колективу вже звернулися до суду.
— Але відсторонення — це не звільнення. Як тільки освітяни вирішать питання з імунізацією (вакцинуються або нададуть довідку про протипоказання до щеплень чи довідку про те, що перехворіли), то зможуть повернутися до роботи. Так само як і у випадку послаблення карантинних вимог чи прийняття судом рішення на їх користь, — підсумував Олександр Войтюк.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *