Незалежна громадсько-політична газета

Біля храму замайоріли прапори

Подвір’я міського Свято-Миколаївського храму прикрасили прапорами. На трьох флагштоках, встановлених не так давно руками доброчинців навпроти культової споруди, нині поруч гордо майорять національний синьо-жовтий і революційний червоно-чорний “оунівський” стяги, а ще знамено Волинської єпархії ПЦУ – символ релігійної ідентичності громади, свідчення приналежності останньої до Православної церкви України.

 

IMG_20211018_154817Журналістам районного видання настоятель храму Володимир Мицько пояснив, що в такий спосіб парафіяни насамперед прагнули вшанувати українців, які десятиліттями жертовно проливали кров і віддавали життя у боротьбі за Україну, і тих, хто сьогодні захищає її від російського окупанта на Донбасі під прапорами синьо-жовтих і червоно-чорних кольорів, барв свободи, незламності духу. Вони також хотіли засвідчити тим, що є українцями, громадянами тієї країни, де народилися та проживають, котру люблять всім серцем, показати ту гарячу віру, яка наповнює їхні душі.

– Росія, як країна-агресор, та проросійські найманці ведуть наразі проти України загарбницьку війну і цими прапорами українські воїни-захисники там, на сході нашої країни, показують сепаратистській орді, яка сила їм дає відсіч. Ті нелюди бояться їх, наче чорти ладану. Недарма ж намагаються за будь-якої нагоди знищити. Можливо когось дивує, що біля церкви з’явилися стяги. Але я вам скажу так: аналогічна практика давно існує і в Греції, і в Болгарії, і в Румунії, і в Туреччині та ще багато де, зосібна, Україні. Тому нічого незвичного у тому немає. Хоча згідно із законом церква відділена від держави, але духовно становить з нею єдність, адже храми будуються на території конкретних країн, люди, які наповнюють церкви, не прилетіли з космосу, а теж є громадянами тих країн, разом і є державою. Під час звершення богослужіння ми молимося за нашу Батьківщину та її захисників, владу. А, отже, природно і доречно використовувати національну символіку чи елементи в оформленні та прикрашенні храмових будівель, вивішувати прапори. Тим паче подібне не заборонено церковними законами. Я задоволений, що таких хороших ініціатив реалізують у все більшій кількості українських міст і сіл. До прикладу, забажали і цьогоріч встановили поруч свого храму державний прапор православні віряни села Раків Ліс, присвятивши урочисту подію 25-ій річниці прийняття української Конституції, – мовить отець Володимир.

Громада парафії Святителя Миколая Чудотворця, насамкінець повідав співрозмовник, має ще задум згодом встановити на території храму пам’ятний знак борцям за незалежність України всіх часів.

Олександр ПРИЙМАК.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *